Verhalen

Weer op de rit

Op advies van een kennis kwam Richard bij het Sociaal Kernteam terecht. Hij is 61 jaar en na een hartaandoening al een paar jaar werkloos. Door de krappe WIA-uitkering kon hij de huur niet meer betalen en na een verbroken relatie is hij al ruim een jaar thuisloos. “Ik slaap in mijn auto en af en toe bij een kennis. Ik ben door verschillende hulpverleners van het kastje naar de muur gestuurd, kwam niet verder en was ten einde raad.”

“Drie weken geleden heb ik me gemeld bij het Sociaal Kernteam. Een paar dagen later had ik al een gesprek en werden me al veel zaken duidelijker. Er werd direct een gesprek geregeld met iemand van de gemeente, die me uitleg gaf over uitkeringen, dat ik op het verkeerde spoor was gezet met het aanvragen van een daklozenuitkering en wat me wél te doen stond.”

Onderdak en iets omhanden

Het Sociaal Kernteam bracht hem in contact met een kamerverhuurder, waar hij op korte termijn terecht kon. “Voor hem kan ik ook wat kleine klusjes doen, zodat ik wat te doen heb overdag. Via de Diaconie van de kerk heb ik een renteloze lening gekregen, waarmee ik de eerste huur en borg kon betalen. Ik heb me ingeschreven als inwoner van Elst en bij het UWV een aanvulling op de WIA aangevraagd. Ik kan nu weer bouwen aan mijn toekomst. Geweldig bedankt.”

Kernteam weet de weg

Soms stapelen de problemen zich op en zie je zelf niet hoe je ze kunt oplossen. Of je weet niet bij wie je moet zijn. In zo’n geval kun je bij het Sociaal Kernteam aankloppen. De beroepskrachten, maar zeker ook de vrijwilligers, kunnen je goed op weg helpen. En dat doen ze graag.

Vaak komt iemand via een tip van een kennis bij het Sociaal Kernteam terecht. Voor Richard had die tip eigenlijk wel wat eerder mogen komen. Dan had hij niet zo lang thuisloos hoeven zijn. Daarom is het zo belangrijk dat mensen het Sociaal Kernteam kunnen vinden. Zegt het voort!

 

Nieuwe wasmachine via het Sociaal Kernteam

 

Stel je voor, je bent alleenstaande moeder van 5 kinderen. Je kunt vanwege de kinderen maar een paar uur per dag werken en krijgt daarnaast een bijstandsuitkering. Het is iedere maand weer een puzzel hoe je met je geld uitkomt, dus sparen is er niet bij. En dan gaat de wasmachine kapot.

 

Dat overkwam Tamar (dit is niet haar echte naam). Ze raakt helemaal in de stress want hoe moet het nu verder? “Ik heb de kleren gekookt, in een grote ketel. De eerste keer was op een zaterdag; van 1 uur tot 6 uur ben ik bezig geweest; dat weet ik nog heel goed.”

Ze is eerst naar de gemeente gegaan. Daar hebben ze haar uitgelegd dat er vanuit de gemeente geen regeling mogelijk is. Dus zelf sparen,  “maar dat lukt niet met een bijstandsuitkering. En zonder wasmachine is echt geen doen met 5 kinderen.” Doordat ze bij Triade werkt, kende ze het Sociaal Kernteam en heeft daar aangeklopt.

 

Begrip én hulp via noodfonds

Tamar vertelt: “Ik had een heel prettig gesprek met Sandra. Zij was eerlijk en begripvol. Je merkt dat ze rekening houdt met een ander.” In het overleg van Sandra met het hele team kwam het Noodfonds Betuwe ter sprake. Met een bijdrage uit het noodfonds kon Tamar een nieuwe wasmachine kopen.

Een groot deel van het geld heeft ze gekregen en een klein deel

is een lening. “Ik betaal nu iedere maand 10 euro terug. Dat is voor mij wel te doen”, zegt ze.

 

Vertrouwen terugvinden

Tamar staat er alleen voor. Ze is gevlucht van familie en heeft een tijd in een blijf-van-mijn-lijf-huis gewoond. “Ik was bang, kwam nergens toen ik hier kwam wonen. Maar thuis zitten is helemaal niks dus op een gegeven moment ben ik gaan werken als vrijwilliger. Dat is nu een betaald baantje. Ik ben heel blij dat ik werk. Zo kom ik onder de mensen en kan met mensen praten. Als de kinderen straks groter zijn, kan ik meer uren werken.”

Tamar is erg voorzichtig met andere mensen geworden. Sandra van het Sociaal Kernteam heeft geleidelijk haar vertrouwen kunnen winnen. “Ik merkte dat ze zorgvuldig met mensen omgaat en dat ze het meent. Dat doet tegenwoordig niet iedereen.”

Kernteam weet de weg

Tamar heeft 13 jaar in huis gezeten, geïsoleerd van de buitenwereld. Haar man wilde niet dat ze ging werken. Daardoor had ze geen contact met anderen. “Ik wist niks, niet hoe dingen geregeld zijn of waar je hulp kunt vragen als je die nodig hebt. Daarom ben ik heel blij dat het Sociaal Kernteam er is. Daar weten ze dat allemaal.” Ze kan nu weer verder.

 

Noodfonds Betuwe

Stichting Noodfonds Betuwe helpt in gevallen van acute (financiële) nood, als alle andere hulp niet voldoende is of er niet is. Kijk op www.noodfondsbetuwe.nl voor meer informatie, hoe je hulp kunt aanvragen en hoe je geld kunt doneren. De stichting gaat zorgvuldig om met de privacy van hulpvragers.