Dementie, als vergeten een probleem wordt

ProfielfotoJohn Baaijens 19-01-2018 1034 keer bekeken 0 reacties

Vergeet u steeds vaker dingen en beïnvloedt dit uw dagelijks leven? Blijf niet te lang met uw zorgen rondlopen. Voor vragen, hulp en ondersteuning kunt u terecht bij de Casemanager Dementie. 

Dementie, als vergeten een probleem wordt

Vergeet u steeds vaker dingen en beïnvloedt dit uw dagelijks leven? Blijf niet te lang met uw zorgen rondlopen. Voor vragen, hulp en ondersteuning kunt u terecht bij de Casemanager Dementie. 

Voor wie is de Casemanager Dementie?

De Casemanager Dementie is er voor iedereen bij wie vergeetachtigheid een probleem wordt in het dagelijks functioneren, of als de diagnose Dementie is gesteld. Ook partners, familieleden, mantelzorgers en hulpverleners kunnen bij ons terecht. Ook bent u welkom in het Alzheimer Café Betuwe.

Wat kan de Casemanager Dementie voor u doen?

Informatie en advies geven; Uw zorgbehoefte inventariseren; Bemiddelen bij zorg- en hulpverlening; U, uw familie en mantelzorgers begeleiden en ondersteunen gedurende het gehele ziekteproces, vanaf het eerste signaal van vergeetachtigheid; Uw belangen behartigen; Ook hebben ze een signalerende functie.

Herkent u een van deze signalen in combinatie met vergeetachtigheid?

Moeite krijgen met alledaagse handelingen: koffie zetten, het huishouden gaat niet meer.
Taalproblemen: niet op bepaalde woorden kunnen komen, een gesprek niet meer kunnen volgen.
Desoriëntatie in tijd, plaats en persoon: niet weten welke dag het is, de weg naar huis of winkel niet meer vinden, de buurman niet meer herkennen.
Verminderd beoordelingsvermogen: gevaarlijk oversteken, ’s winters zonder jas naar buiten.
Moeite met abstract denken: plannen en organiseren lukt niet meer zo goed.
Dingen verkeerd opbergen: bijvoorbeeld schoenen in de koelkast.
Verandering in stemming en gedrag: somber, gelaten, angstig, onrustig, overdreven uitgelaten.
Verandering in de persoonlijkheid: sneller boos, geagiteerd, of andersom juist veel vriendelijker.
Verlies van initiatief: geen hobby’s meer uitvoeren (ook vanwege angst om fouten te maken).
Neem dan contact op met een van de Casemanagers Dementie.

Gespreksgroep Dementie voor Mantelzorgers

Knooppunt mantelzorg gaat in februari weer starten met een nieuwe gespreksgroep voor dementie. Deze is bedoeld voor mantelzorgers, waarvan de naaste met dementie nog thuis woont. Er zijn vanaf februari zeven bijeenkomsten gepland, op donderdagen van 10 tot 12 uur in De Ruimte, St. Maartenstraat 32B in Elst. Data: 1 en 15 februari, 1 en 15 maart, 12 en 19 april en 31 mei. www.mantelzorgoverbetuwe.nl

Contactpersonen per kern:

Elst, Oosterhout, Slijk-Ewijk en Valburg: Yvonne Schoffelen, telefoon 06 307 589 83.

Herveld, Andelst, Zetten, Hemmen, Heteren, Randwijk en Driel: Bernadette Scheers, telefoon 06 511 601 34.

Alle Casemanagers Dementie van de samenwerkende organisaties staan hierboven vermeldt, ze elkaar vervangen als dat nodig is. 

Samenwerkende organisaties

Alysis Zorggroep, Alzheimer Nederland afdeling Arnhem, Attent Wonen Welzijn Zorg, de Gelderse Roos, DrieGasthuizenGroep, Innoforte, Insula Dei, Philadelphia, Pleyade, Stichting Samen Zorgen, Stichting Thuiszorg Midden-Gelderland, Stichting Welzijn de Bries, Stichting het Schild, Stichting Welzijn Ouderen Arnhem (SWOA), Thuiszorg Groot Gelre, Thuiszorg op Maat, Vreedenhoff, Zinzia, Zorgcentra Betuweland en Zorgcentrum St. Jozef en gemeente Overbetuwe.

0  reacties